НА ЖИВО / LIVE – Обръщението На РУМЕН РАДЕВ Към НАРОДА и Парламента
Президентът Румен Радев влезе в новата сграда на Народното Събрание, за да изнесе реч.
При появяването на президента в пленарната зала, всички присъстващите депутати от парламентарната група на ПП ГЕРБ демонстративно напуснаха залата. Депутатите от БСП започнаха мощно да скандират „Оставка“. Президентът Румен Радев се обърна към напускащите ГЕРБаджии с думите „Уважаеми народни представители, бягството няма да ви спаси от позора.
С това показвате, че истинският Парламент е отвън“.

НА ЖИВО / LIVE – Обръщението На РУМЕН РАДЕВ Към НАРОДА и Парламента
НА ЖИВО / LIVE – Обръщението На РУМЕН РАДЕВ Към НАРОДА и Парламента

Президентът започна речта си с думите, че не му е приятна тази обстановка, но няма да я коментира. След това припомни как в свои изявления досега е очертал ситуацията в страната и е посочил множеството проблеми в нашето съвременно общество, а именно: ширещата се и необезпокояване корупция,  никаква ефективност в управлението, че властта и обществените ресурси са концентрирани в малък тесен кръг личности и всичко това води след себе си увеличаване на бедността, задълбочаване на демографската криза и неравенствата в обществото ни, води до срив на образователната ни система и на здравеопазването ни и дефакто неработещи институции.

Румен Радев припомни също, че освен че е посочил тези проблеми, той е посочил пътища и начини за решаването им – чрез засилване на участието на гражданите в управлението, възстановяване и укрепване върховенството на закона в държавата, засилването на парламентарният контрол върху изпълнителната власт и неговата ефективност, а също и много повече прозрачност в работата на различните институции, финансова децентрализация, подобрявана бизнес средата. В този ред на действията си, Радев каза, че е призовал Парламента като върховен орган на държавната власт да действа за реализирането на тези цели, които са толкова важни за обществото ни и е заявил, че времето неумолимо изтича, както изтичат навън младите и способни българи.

Президентът припомни също, че е предупредил, че ако това не се случи, или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото и, че тези негови думи са били пренебрегнати, може би с надеждата всички проблеми да потънат в апатията.

„Не липсата на нова Конституция и на Велико Народно Събрание изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриване на устоите на държавността, и корупцията Българите ясно заявиха своята воля и искания за незабавни оставки – оставка на правителството и на главния прокурор, честни избори и ново доверие.“ – това заяви категорично Румен Радев ! Той заяви също и : „Хилядите хора навън днес са доказателство, че е акумулирана огромна обществена енергия за промяна, че в България се роди силно гражданско общество, което ще търси решения за истинско европейско бъдеще на България, което ще изисква морал в политиката, и което ще бъде безкомпромисно към всеки управляващ, дръзнал да предаде обществения интерес“

(ОБЩО - 3, Днес - 1)